Vijesti

16.8.2023.

Zašto djeca sve teže uče: Značaj fizičke aktivnosti na razvoj djece

U sklopu finala Erste Plave lige 2023 će 9. rujna u Zagrebu biti organiziran seminar na kojem će predavač biti svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović. Prijaviti se možete već danas na ovom linku

“Zašto djeca sve teže uče? Značaj fizičke aktivnosti za razvoj djece” – ova tema je vrlo aktualna uoči početka nove školske godine i vrlo važna u današnje vrijeme kada internet i društvene mreže nude previše sadržaja koji djeci odvlače pozornost od stvarnog života, pa tako i škole.

Predavač na seminaru bit će svjetski priznat stručnjak dr. Ranko Rajović, šef Katedre za neuroznanost u odgoju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru i autora NTC programa učenja kroz igru koji se provodi u 20 država Europe.

Sudionici seminara saznat će zanimljive činjenice o djetetovom razvoju i o tome kako se razvijaju njegove sposobnosti, kognitivni razvoj i koncentracija. Saznat će zašto je upravo sport bitan za razvoj motoričkih i misaonih sposobnosti, mašte i duboke pažnje u djece. Doktor Rajović ponudit će konkretne primjere i savjete za razvoj biološkog potencijala djeteta. Govorit će i o tome kako pomoći djeci, što roditelji i svatko tko radi s djecom mora znati, kao i o tome kako mijenjati metode rada i kako se proces učenja ubrzava ako se dijete aktivno bavi sportom i fizičkim aktivnostima.

Na seminaru će biti riječi o razvoju mozga, greškama roditelja koje utječu na razvoj mozga, razvojnim smetnjama i ranoj stimulaciji. Doktor Rajović govorit će i o razvoju kreativnosti kod djece, asocijativnom učenju, razvoju matematičko-logičkog razmišljanja, divergentnom mišljenju i primjeni NTC metodologije za rad kod kuće, u vrtiću ili u školi.

Svi sudionici seminara dobit će i materijale s instrukcijama za daljnji rad s djecom, kako bi stečeno znanje mogli primjenjivati u praksi, ali i širiti saznanja o ovoj iznimno važnoj temi.

Organizacijom ovog seminara Erste Plava liga želi naglasiti koliko je fizička aktivnost važna za mentalno zdravlje i suočavanje djece sa svakodnevnim izazovima koji stoje pred njima. Također je važno shvatiti koliko je u radu s djecom bitna educiranost, što Erste Plava liga već godinama ističe propagirajući bavljenje tjelesnom aktivnošću djece pod stručnim vodstvom.

Na Erste Plavoj ligi je u 11 godina sudjelovalo više od 40.000 učenica i učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Mnoga od njih su nakon toga ostala u sportu ili uz sport. Najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj je, pritom, pratilo više od 100.000 roditelja, učitelja, profesora i trenera.

Nema nikakve sumnje da je Erste Plava liga bitno utjecala na pozitivnu percepciju sporta u društvu i uključivanje najmlađih u sustav sporta, kao i na promicanje ideje o nužnosti bavljenja fizičkom aktivnošću kod djece 60 minuta dnevno. Bavljenje sportom, između ostaloga, pozitivno utječe i na mentalno zdravlje, što treba stalno isticati i o čemu treba educirati sve one koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece.

Broj prijava je ograničen, stoga požurite i osigurajte svoje mjesto OVDJE

dr. Ranko Rajović epl2023 erste plava liga 2023 finale epl seminar