O nama

Draga djeco i roditelji, ljubitelji atletike i svi oni koji će to tek postati!

Kako bi razvio sportski duh među djecom i potaknuo ih da se okušaju u ‘kraljici sportova’– atletici, Atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavim mirovinskim fondovima već dvanaestu godinu zaredom organizira Erste Plavu ligu.

Ova jedinstvena dječja atletska liga namijenjena je svim učenicama i učenicima od 1. do 6. razreda osnovne škole u Hrvatskoj, a zainteresirani će imati priliku otkriti i pokazati svoje atletske talente u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama primjerenima školskom uzrastu.

Kvalifikacijska natjecanja održat će se tijekom travnja, svibnja i lipnja u Čakovcu, Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Zadru, Makarskoj, Puli, Kninu, Vukovaru i Varaždinu, a finale će se održati 7. rujna 2024. godine na stadionu Mladosti u Zagrebu, u sklopu najstarijeg i najvažnijeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj – Memorijala Borisa Hanžekovića.

Uz priliku za osvajanjem medalja i vrijednih nagrada, sudionici lige moći će se družiti s ambasadorima Erste Plave lige – Blankom Vlašić, Sandrom Perković, Sarom Kolak, Paolom Borović, Stipom Žunićem, Ivanom Horvatom i Janom Koščak.

Kao što kaže slogan lige, djeca mogu Brže, više, jače!

Autor slike: Erste Plava liga

Društvena odgovornost

Razlozi pokretanja projekta

Dječje atletsko natjecanje Erste Plava liga rezultat je suradnje Atletskog kluba Pro Sport i glavnih sponzora Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavi mirovinski fondovi, koji su prepoznali važnost bavljenja sportom od malih nogu i sve njegove prednosti za zdravo i sretno odrastanje.

Organizator natjecanja Atletski klub Pro Sport ponudio je osnovnoškolcima iz cijele Hrvatske mogućnost da okuse čari sportskog nadmetanja, ispitaju vlastite granice i dobro se zabave u društvu vršnjaka.

Glavni sponzori Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavi mirovinski fondovi prepoznali su vrijednost takvog projekta i uključili se u realizaciju natjecanja s vjerom da će ono mladima predstavljati izazov, ali ih i učiti kako bavljenje sportom stvara kvalitetniji i sretniji život.

Ulaganje u zajednicu nit je vodilja svih uključenih strana. Zato vjerujemo da će ovo natjecanje iz dana u dan i godine u godinu pronalaziti sve više natjecatelja i podupiratelja.

Osnaživanje interesa za kraljicu sportova

Ova sportska manifestacija zaslužuje epitet vrhunske zato jer se kroz niz atletskih natjecanja u najvećim hrvatskim gradovima djecu motivira na pošteno i sportsko nadmetanje u “kraljici sportova” – atletici, sportu koji na specifičan način mlađim uzrastima omogućava razvoj psiho-fizičkih sposobnosti. Atletika je sport za sve one koji žele biti vrhunski sportaši, ali i one koji se samo žele rekreirati i poticati zdrav život i duh u “zdravom tijelu”.

Poticanje zdravog natjecateljskog duha

Liga je zbog održavanja u regionalnim središnjicama omogućila djeci iz svih dijelova Hrvatske da se prijave i pokušaju biti najbrži, najjači i najspretniji u svojoj generaciji, istovremeno usvajajući vrijednosti korektnog sportskog natjecanja.

Razvoj osobnih potencijala

Kroz atletiku se razvija ljubav prema osobnom i sportskom nadmetanju, a s obzirom da se traže trkačke, bacačke i skakačke osobine, atletika služi kao odličan alat najmlađima da prepoznaju, zavole i razvijaju svoje potencijale kako u atletici, tako i u bilo kojem drugom sportu. Uzimajući u obzir velik broj disciplina te raznolikost psiholoških i fizičkih izazova s kojima su natjecatelji suočeni, atletika predstavlja bazičnu podlogu za razvoj i nadogradnju rezultata u svim drugim sportovima.

Usvajanje poželjnih karakternih osobina

Atletika je sport koji zahtijeva određene fizičke napore, stoga na specifičan način izgrađuje individualnu odlučnost i hrabrost te čeličnu upornost, što su prijeko potrebne osobine koje svi roditelji žele usaditi svojoj djeci.

Dugoročna korist

Poticanje djece na bavljenje sportom izravno potiče i osvještava dobrobiti takve aktivnosti na zdravlje i njezine dugoročne koristi. Ulaganjem u sebe danas otkriva se svoj pravi potencijal u budućnosti.

Autor slike: Erste Plava liga

Sportske vrijednosti Erste Plave lige

„Ako želiš biti dobar u sportu, budi dobar i u životu! Treniraj za život!“

Unutar sportskih i promotivnih aktivnosti razvili smo i pokrenuli inicijativu za promicanje značajne uloge sporta u odgoju i usvajanju društvenih vrijednosti kod djece i mladih.

Rezultatska i tehnička izvrsnost nije jedino čemu nas sport može naučiti i što Erste Plava liga može promicati.

Želimo oživjeti i važnost HRABROSTI, ODLUČNOSTI, POŠTOVANJA, POŠTENJA, ODRICANJA i PRIJATELJSTVA, PRIHVAĆANJA RAZLIČITOSTI i RAZUMIJEVANJA.

SAVJETI SPORTAŠIMA:

  • Uživaj u pokretu, naporu i natjecanju! Ako ne voliš ono čime se baviš, uzalud se trudiš!
  • Dosegni svoje granice i nastoj ih nadići! Vjeruj u sebe – uvijek možeš i bolje!
  • Podsjeti se da ni na sportskom borilištu nisi sam! Oni koji te vole uvijek će biti uz tebe!
  • Pogledaj oko sebe – i sportski suparnici mogu ti biti dobri prijatelji!

Njeguj prijateljstva, ona ti pomažu da budeš bolji!

  • I uspjeh i neuspjeh može biti dragocjen – ti si uvijek važniji od njih!

Budi iskren prema svojoj izvedbi, pomoći će ti da napreduješ!

SAVJETI NAVIJAČIMA:

  • Nikad ne zaboravi: nisi ti najvažniji; neka sportaš bude u prvom planu!
  • Ne kloni u porazima i ne zanosi se pobjedama – ne nameći drugomu svoja očekivanja!
  • Vjeruj u vrsno ostvarenje sportaša i dobar rezultat – budi blizu bez obzira na ishod!
  • Budi pouzdan i diskretan navijač – bodri svojeg ljubimca ne vrijeđajući protivnike!
  • Nadaj se i raduj napretku u vještini, brzini, snazi, rezultatu, a u neuspjehu utješi i ohrabri – sve je moguće!
Autor slike: Erste Plava liga