Vijesti

18.9.2023.

Lorena bez granica: Želim biti uspješna i dokazati si da mogu napraviti velike rezultate

Foto: Renato Branđolica/Pro Sport

„Erste Plava liga mi jako puno znači jer je bavljenje sportom bitno za sve nas. Jako sam sretna što sam i ja kao gluha osoba jednako uključena i što sam dobila jednaki tretman kao i ostala djeca“

Na nedavnom finalu Erste Plave lige 2023 Lorena Niče osvojila je brončanu medalju u bacanju kugle u konkurenciji učenica sedmih razreda iz cijele Hrvatske. Učenica OŠ Dragutina Kušlana iz Zagreba je spravu tešku 2 kg bacila 11.06 metara.

Baš kao što je Erste Plava liga poticaj djeci da se bave atletikom i sportom uopće, jednako takav poticaj i inspiracija zasigurno im može biti i Lorena, budući da je riječ o vrlo uspješnoj  gluhonijemoj atletičarki. Ona sama to ne smatra posebnim hendikepom iako su njezini treninzi malo drukčiji.

„Ja jesam gluha, ali zapravo imam veliku podršku. Velika podrška mi je prevoditeljica znakovnog jezika koja je sa mnom na svakom treningu. Isto tako i Hrvatski sportski savez gluhih koji prati moj razvoj u sportu i, naravno, moj trener Dubravko Brdovčak koji ima jako puno strpljenja u radu sa mnom i to mi jako puno znači u postizanju mojih rezultata“, pojašnjava Lorena.

Oprobala se u više atletskih disciplina

Kuglu je Lorena počela bacati tek prošle godine, no prije toga se oprobala u više disciplina „kraljice sportova“.

„Uključila sam se u atletiku kako bih isprobala sve sportove, bilo je to 2020. godine, a kuglu sam prvi put probala baciti u jesen 2022. Kad sam prvi put bacila kuglu, osjetila sam da mi to odgovara i da sam se zapravo našla u toj disciplini.“

Lorena trenira u AK Zagreb, a s prilagodbom na klupski život, treninge i natjecanja nije imala nikakvih problema. A ni podrške joj, stalno to naglašava, ne nedostaje.

„Otkad sam počela trenirati u klubu su me svi odmah prihvatili. Dobro se slažemo jedni s drugima, međusobno si pomažemo na treninzima, a stekla sam i stječem puno novih prijatelja koji se svaki put vesele mojim uspjesima, što mi je jako drago. Najveću podršku imam od obitelji, ali isto tako i od gluhih sportaša Hrvatskog sportskog saveza gluhih koji me motiviraju da i sama nastavim dalje. Naravno, tu je velika podrška trenera, prevoditeljice, ali isto tako i bliskih prijatelja čija mi podrška jako puno znači.“

A uspjeha i dobrih rezultata joj u njezinoj dosadašnjoj atletskoj karijeri ne nedostaje. Medalja u finalu Erste Plave lige tek je jedna u nizu.  

„Posebno mi je ostalo u pamćenju kad sam početkom ovog ljeta osvojila zlato na državnom prvenstvu u Čakovcu. To mi je bila prva zlatna medalja jer sam dotad osvajala druga ili treća mjesto i tu prvu zlatnu medalju ću uvijek pamtiti. Erste Plava liga mi puno znači i drago mi je što sam mogla sudjelovati. Posebno mi je drago što su uključena djeca iz različitih gradova Hrvatske jer je bavljenje sportom bitno za sve nas. Isto tako sam primijetila i jako sam sretna što sam i ja kao gluha osoba jednako uključena i što sam dobila jednaki tretman kao i ostala djeca.“

Sport donio puno više volje, energije i samopouzdanja

Sjajna mlada atletičarka već je osjetila mnoge prednosti bavljenja sportom i ima vrlo jasan stav o tome zašto se djeca trebaju baviti sportom.

„Sport me mnogočemu naučio i otkad sam počela trenirati promijenilo mi se puno navika. Imam puno više volje i energije, puno više samopouzdanja i to mi jako puno pomaže u svakodnevnom životu i za moj daljnji rast kao osobe, a isto tako i zbog prijatelja. Za mene osobno je sport jako važan zbog razvijanja različitih sposobnosti i za razvoj mene kao osobe, a sigurno mi u budućnosti može donijeti puno pozitivnih promjena. Vjerujem ne samo meni nego i svoj djeci koja se odluče baviti ili se bave nekim sportom“, smatra Lorena i ohrabruje svu djecu koja zbog svojih fizičkih hendikepa možda nemaju dovoljno hrabrosti ozbiljno se baviti sportom:

„Moj savjet djeci koja su u sličnoj situaciji kao ja je da budu uporna, aktivna, da se posvete zdravom načinu života i sportu jer će na taj način steći nove prijatelje i biti uključena u zajednicu i društvo i samim time se osjećati bolje i imati puno više samopouzdanja.“

A Lorena Niče ima vrlo jasne ciljeve i ambicije u nastavku njezine, sigurni smo vrlo uspješne sportske karijere.

„Svakako se planiram i želim aktivno nastaviti baviti sportom. Želim biti uspješna i dokazati prvenstveno sebi da mogu napraviti velike rezultate, osvajati puno medalja i biti sve bolja i bolja“, zaključila je Lorena.

bacanje kugle Finale EPL 2023 Lorena Niče