Vijesti

20.5.2022.

Iva Florjančič: „Erste Plava liga je postala brend“

„Škole prepoznaju ovo natjecanje kao nešto dobro, svrhovito i njima jako važno. Možemo reći da su se sve škole koje djeluju na našem području uključile u ovaj projekt“, kaže direktorica AK Kvarner

Netko je rekao da Erste Plava liga ove godine „gori“ i to u ovom slučaju nije tek simpatična fraza. Iz tjedna u tjedan svjedočimo odličnim atletskim natjecanjima školaraca u gradovima diljem Hrvatske, a kvalifikacije u Rijeci su još malo podigle ionako već visoko postavljenu letvicu.

Na kultnom stadionu Kantrida nastupilo je 820 djece iz 38 škola Primorsko-goranske županije, a i na borilištima i na punim tribinama ozračje je bilo kao na velikim atletskim natjecanjima. Najboljom je proglašena Osnovna škola Čavle iz koje se natjecao čak 171 školarac.

Natjecanje je pažljivo pratio i Luciano Sušanj, bivši europski prvak i još uvijek hrvatski rekorder na 800 metara Lucian.

„Moja prva utrka je bila na 600 metara upravo na jednom sličnom školskom natjecanju. Bio sam drugi, iza Miljenka Raka. Sada mi ovdje nastupaju dvije unuke. Starija trči na 60 metara i baca kuglu, a inače trenira rukomet“, rekao je Sušanj „kritički“ komentirajući nastup svoje unuke, na što je dobio britak odgovor: „Nisam kao ti, pa šta!“

Luciano Sušanj je i predsjednik atletskog kluba Kvarner koji je organizator Erste Plave lige u Rijeci. Direktorica kluba i koordinatorica lige za Rijeku je Iva Florjančič koja ima vrlo jednostavno objašnjenje za velik uspjeh Erste Plave lige u njezinom gradu i županiji.

„Ključna je dobra suradnja sa školama i prepoznatljivost Erste Plave lige ne samo u Rijeci, nego općenito. Erste Plava liga je postala brend i to je ono što škole prepoznaju kao nešto dobro, svrhovito i njima jako važno. Možemo reći da su se sve škole koje djeluju na našem području uključile u ovaj projekt. Nama je Erste Plava liga ušla u kurikulum i profesori nam sami dovode svoje učenice i učenike. I danas smo imali devet autobusa djece izvan Rijeke. Ovo je natjecanje koje promovira sport, koje djeci otvara vrata sporta i imamo podatke da mnoga djeca nakon Erste Plave lige i ostanu u sportu, ne nužno u atletici. Mogu, međutim, reći da ih je dosta došlo i kod nas u AK Kvarner. Zato smo i prepoznati od svih sportskih institucija u gradu i županiji i svi nam pomažu da to natjecanje što više razvijemo. Možda zato kod nas brojke nisu tako alarmantne kao u ostatku Hrvatske gdje, eto, bilježimo gubitak od 30 tisuća sportaša u posljednje četiri godine“, kaže Iva Florjančič.

Za sve navedeno uvelike su zaslužni i sjajni uvjeti koje atletičari imaju u Rijeci.

„Riječka atletika ima zasigurno najbolje uvijete u Hrvatskoj. Imamo na raspolaganju stadion koji nogomet skoro više uopće ne koristi, imamo atletsku dvoranu, imamo i plaže na kojima također možemo odraditi dio treninga. Sva djeca koja dođu u atletiku dobivaju kod nas priliku ozbiljno se baviti sportom“, zaključuje koordinatorica Erste Plave lige u Rijeci.

Erste Plava liga nastavlja se sljedeći tjedan kvalifikacijama u Čakovcu i Vukovaru.

Erste Plava liga 2022 Iva Florjančič Rijeka