Vijesti

19.6.2023.

Imamo finaliste Erste Plave lige iz 10 gradova za Boris Hanžeković memorijal

Foto: Siniša Sunara/Pro Sport

U finalu Erste Plave lige 2023 u Zagrebu će 9. rujna nastupiti oko 600 osmoškolaca od njih 4000  koji su ove godine prošli kroz kvalifikacije

Natjecanjem u Kninu okončane su kvalifikacije 11. sezone Erste Plave lige, najvećeg dječjeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj. Među 160 učenika koji su nastupili na stadionu NK Dinara najviše ih je bilo iz OŠ Domovinske zahvalnosti i OŠ dr. Franje Tuđmana, no želja da se natječu i izbore finale u Knin je dovela i djecu iz Sinja, Šestanovca i Tučepa.

Organizaciju kvalifikacija u Kninu ove je godine preuzeo novoosnovani AK Knin.

„Prihvatili smo se ove organizacije jer želimo dalje razvijati atletiku u Kninu i okolici. Zadovoljni smo prvom sezonom iako nam je kiša malo pokvarila planove, pa smo natjecanje odradili u dva dana. Ove smo se godine koncentrirali uglavnom na škole u Kninu, a narednih sezona se planiramo proširiti i na okolne gradove i mjesta. Erste Plava liga odličan je projekt kroz koji djeca mogu upoznati kraljicu sportova atletiku, ali i steći nova iskustva i prijatelje. Nama može otkriti djecu koja imaju dara za atletiku, a nisu se prije susrela s njome“, pojašnjava trenerica u AK Knin Dora Mlinarić.

Kvalifikacije Erste Plave lige 2023 održane su u deset hrvatskih gradova – Osijeku, Vukovaru, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Kninu i Makarskoj – i na njima je sudjelovalo 4000 učenica i učenika 1. do 6. razreda osnovnih škola. 

Finale Erste Plave lige 2023 održat će se 9. rujna u Zagrebu, u sklopu Memorijala Borisa Hanžekovića, najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj i jednog o najjačih i najuglednijih svjetskih atletskim mitinga. U finalu će nastupiti oko 600 osmoškolaca od njih 4000 koji su ove godine prošli kroz kvalifikacije.

Ukupno je do sada na Erste Plavoj ligi nastupilo više od 40.000 djeca. Nekima je ovo natjecanje bilo prvi kontakt sa sportom, a mnogi su nakon toga ostali u atletici ili nekom drugom sportu, što je jedan od glavnih ciljeva Lige. Erste Plava liga je zaslužna i za osnivanje i razvoj mnogih atletskih klubova u Hrvatskoj. To se prije svih odnosi na AK Vukovar koji posljednjih pet godina razvija uz ligu, baš kao i atletika u Vukovaru.

Nakon šest godina u Erste Plavu ligu se ove godine vratio i Varaždin, grad s najvećim izdvajanjem za sport u Hrvatskoj. Upravo iz Varaždina je i nova ambasadorica Erste Plave lige Jana Koščak, najbolja hrvatska višebojka i pobjednica Erste Plave lige u skoku u dalj 2018. godine.

Erste Plavu ligu već 11 godine organizira Atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste bankom i Erste Plavim mirovinskim fondovima. Ambasadori lige su najbolje hrvatske atletičarke i atletičari Blanka VlašićSandra PerkovićStipe ŽunićIvan HorvatPaola BorovićSara KolakMatea Parlov Koštro i Jana Koščak.

Sve rezultate kvalifikacija pogledajte ovdje>>>

Sve fotogalerije pogledajte ovdje>>>

erste plava liga 2023 knin kvalifikacije