Vijesti

2.6.2023.

Erste Plava liga na Sveticama održana pred rekordnim brojem gledatelja!

Foto: Siniša Sunara/Pro Sport

„Ovo je jedno od najljepših i najboljih natjecanja za djecu u Hrvatskoj i tu tradiciju treba čuvati. Mislim da je ovo natjecanje jako bitno za onu djecu koja do sada nisu imala nikakav kontakt sa sportom jer kroz ovakvo natjecanje mogu zavoljeti sport“, kaže Igor Čordaš, koji je svojedobno u atletiku doveo i Sandru Perković

Pred nikad punijim tribinama stadiona na Sveticama u Zagrebu su održane kvalifikacije Erste Plave lige 2023. Školarci iz brojnih osnovnih škola Zagreba i okolice natjecali su se u utrkama na 60, 300 i 600 metara, skoku u dalj te bacanju kugle i vortexa, tražeći svoje mjesto na finalu koje će se održati 9. rujna u sklopu Memorijala Borisa Hanžekovića.

Na stadionu su bili i brojni poznati hrvatski atletičari i treneri, ovoga puta kao roditelji djece koja su nastupala u kvalifikacijama. Jedan od njih je i hrvatski rekorder na 110 metara s preponama Jurica Grabušić.

„Ovo je savršeno natjecanje za klince. Mislim da je ovo natjecanje odlično i za razvoj atletike i za razvoj djece po gradovima i regijama. Najbolji će nastupiti na finalu uoči Hanžekovićevog memorijala, što je nekima koji već ozbiljnije treniraju atletiku i nekakav san. Znam kako je meni bilo kada sam tamo prvi put nastupio. Što se tiče Lukasovog nastupa ovdje, jako sam ponosan na njega jer se tek nedavno nakon šest godina nogometa počeo baviti atletikom. Imat će uvijek moju podršku, ali samo o njemu ovisi koliko će se ozbiljno tome posvetiti. Nisam od onih roditelja koji će forsirati djecu da pod svaku cijenu postanu vrhunski sportaši“, rekao nam je Grabušić.

A spomenuti Lukas Grabušić, pobjednik među učenicima četvrtih razreda i u skoku u dalj i u trčanju na 60 metara, rekao je da bi si za nastup u kvalifikacijama dao ocjenu 6 i dodao:
“Jako mi se sviđa u atletici, sigurno ću ostati u ovom sportu i njime se ozbiljno baviti“

Poznati atletski trener Igor Čordaš, koji je u atletiku uveo Sandru Perković, a trenirao je među ostalima i hrvatske rekorderke i olimpijke Andreu Ivančević i Nikolinu Horvat, na kvalifikacijama na Sveticama je bio u dvostrukoj ulozi.

„Ovdje sam došao zato što je ovo natjecanje za djecu tradicionalno i održava se već niz godina. Godinama dolazim ovdje s djecom iz škole u kojoj radim, a riječ je o OŠ A. B. Šimić iz Dubrave, i svake godine od početka Erste Plave lige nastupamo na njoj. Imamo lijepe uspomene s ovog natjecanja, mislim da je ovo jedno od najljepših i najboljih natjecanja za djecu u Hrvatskoj i da tu tradiciju treba čuvati. Zato sam i ove godine došao s djecom iz moje škole, među njima je i moja kći Zita, pa mi je to tim slađe i draže. U školi na izvannastavnoj aktivnosti atletike imam 25 djece, a ovdje ih je trenutno 15. Mislim da je ovo natjecanje čak i bitnije za onu djecu koja do sada nisu imala nikakav kontakt sa sportom jer kroz ovakvo natjecanje mogu zavoljeti sport i uključiti se u neku aktivnost. Naravno, mi bismo željeli da to bude atletika čiju draž djeca mogu osjetiti kroz ovo natjecanje“, kaže Čordaš.

Slavko Petrović, hrvatski rekorder na 10.000 metara i trener europske doprvakinje u maratonu Matee Parlov Koštro, bio je oduševljen natjecanjem na Sveticama.
 
„Ovo je stvarno vrhunski događaj i mislim da bi trebalo raditi na tome da se još više na školskim natjecanjima okupljaju djeca koja nisu direktno vezana uz atletiku, da se animiraju preko škola, profesora i učitelja i da dobijemo veću bazu. Osim toga, trebalo bi poraditi na tome da se ovi rezultati s Erste Plave lige priznaju i za službenu tablicu Hrvatskog atletskog saveza, kako je to slučaj sa sličnim natjecanjima u Sloveniji. Svake godine pratim Erste Plavu ligu i ima tu uvijek jako puno talentirane djece. Primjerice, Sven Franjković je sada hrvatski reprezentativac, a ovdje je svojedobno pobjeđivao u bacanju vortexa i u utrkama na 300 i 600 metara. Što se tiče nastupa moje kćeri ovdje – ja joj nisam trener i ne petljam se u to. Mia je sama izabrala bacati vortex, gdje je i pobijedila, a njezina trenerica u klubu joj je još dodala i utrku na 300 metara“, kaže Petrović.

Kvalifikacije u Zagrebu odlično je organizirao AK Dinamo-Zrinjevac na čelu s novim koordinatorom natjecanja Zvonimirom Ivaškovićem.

Kvalifikacije Erste Plave lige 2023 završavaju 14. lipnja natjecanjem u Kninu.

atletika erste plava liga 2023 svetice Zagreb