Vijesti

19.5.2022.

Elvis Peršić: Predložio sam da Erste Plava liga uđe u školski kurikulum

„Zašto se svi školarci ne bi okušali ovdje na Erste Plavoj ligi i kroz ligu riješili atletski program nastave tjelesnog odgoja u školama?“, predlaže predsjednik Atletskog saveza Istre

Da je zanimanje djece za sport nakon pandemijskog zatvaranja uistinu veliko, pokazale su i kvalifikacije Erste Plave lige u Puli. Na stadionu Uljanika nastupilo je 312 školaraca iz Istre, koji su u utrkama na 60, 300 i 600 metara, u skoku u dalj te bacanju kugle i vortexa pokušali izboriti finale lige u Zagrebu.

Natjecanje je organizirao Atletski savez Istre koji se posljednjih godina uključio u ovaj projekt prepoznavši u njemu šansu za napredak sporta u županiji i privlačenje više djece u sport.

Na čelu organizacije je bivši atletski olimpijac i predsjednik Atletskog saveza Istre Elvis Peršić.

„Situacija s priljevom novih sportaša u istarski sport zadnjih godina nije bila sjajna. Spletom raznih okolnosti, zbog pandemije i zatvaranja objekata, imamo i ovu situaciju da je u posljednje četiri godine u Hrvatskoj više od 30 tisuća manje sportaša. No, i po ovom natjecanju Erste Plave lige vidimo da se stvari pomalo pokreću nabolje, trostruko smo brojniji nego prošle godine. Erste Plava liga je odličan projekt baš s tim ciljem – privlačenjem djece u sport. Projekt je to koji dopušta i djeci iz drugih sportova da se okušaju u atletici, pa smo, eto, u Puli imali i pobjednike iz taekwondoa, kickboxinga, rukometa… Otvaramo vrata djeci da mogu doći u sport, okušati se u nekim disciplinama bez opterećenja i nastupati za svoju školu. Dobro je da smo ove godine uključili i učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola. Oni su kod nas i prije nastupali zajedno s trećim razredima, a sada nam se, pak, u kategoriju prvih razreda prijavljuju djeca vrtićke dobi“, kaže Peršić.

Predsjednik Atletskog saveza Istre ima i vrlo zanimljivo razmišljanje kada je riječ o tjelesnom odgoju u školama.

„Tjelesni odgoj u školama je malo zapušten. Možda je veći problem u uvjetima rada nego u profesorima koji to provode. U Puli imamo dosta problema i s objektima i s terminima i moglo bi to biti puno bolje. Bili smo u nekim razgovorima da Erste Plava liga uđe u školski kurikulum, pa bi si profesori tjelesnog odgoja olakšali onaj dio posla koji spada pod atletiku. Zašto se svi školarci ne bi okušali ovdje na Erste Plavoj ligi i kroz ligu riješili atletski program nastave?“, prenosi nam Peršić ideju o kojoj se u Puli već razmišlja.

Erste Plava liga nastavlja se kvalifikacijskim natjecanjem u Rijeci.

Elvis Peršić Erste Plava liga 2022 Istra Pula