Svi ambasadori

Jana Koščak

O Jani

Jana Koščak je najperspektivnija hrvatska sportašica i jedna od najboljih mladih atletičarki na svijetu. Osvojila je zlatnu medalju u sedmoboju na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu u Jeruzalemu 2022. godine, a na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske u veljači 2023. u Zagrebu postavila je svjetski rekord u petoboju za atletičarke mlađe od 18 godina. U skoku u vis je sa 190 cm oborila dvoranski mlađejuniorski rekord Hrvatske koji je držala Blanka Vlašić, a taj je rekord kasnije popravila za još jedan centimetar. Jana Koščak je i pobjednica Erste Plave lige 2018. godine, kada je s 4,85 metara pobijedila u skoku u dalj u konkurenciji učenica šestih razreda.

Jana o svojem prvom iskustvu u atletici:

Moje prvo sportsko natjecanje bila je vrtićka olimpijada koja se održavala u Varaždinu na stadionu Sloboda. Bilo je to 2013. kad sam imala sedam godina. Nastupala sam u disciplini bacanje loptice i pobijedila. To je bio moj početak bavljenja atletikom. Kasnije sam bacala vortex, a danas sam, eto, višebojka.

Zašto bi preporučila mladima da se bave sportom:

Sportom se treba baviti prije svega zbog zdravlja. Nadalje, u sportu upoznate jako puno ljudi s kojima ostajete prijatelji cijelog života. Mislim da sport puno znači i za mentalno i za fizičko zdravlje, ali i za vaš socijalni život. Sa sportom je u životu sve lakše.