Natrag

60minKRENI

2.6.2021.

Što kažu stručnjaci?

Tjelesna aktivnost je presudan vanjski čimbenik koji utječe ne samo na rast, razvoj i sazrijevanje, nego i na prevenciju kroničnih bolesti. Tjelesna aktivnost se također prepoznaje i kao jedan od bitnih preduvjeta u prevenciji ovisnosti.

Unazad nekoliko desetljeća, pojavljuju se mnogobrojna istraživanja o utjecaju raznih oblika tjelesne aktivnosti na rast i razvoj te prevenciju rizičnih čimbenika bolesti, pogotovo onih na koje se može utjecati od djetinjstva.

Životno razdoblje u kojem dijete mijenja bezbrižnost i igru sa školskim obvezama i zahtjevnim školskim programima, koji imaju za posljedicu dugotrajno sjedenje u školskim klupama te pisanje zadaće i učenje kod kuće, važno je sa psihološkog, ali i fizičkog aspekta.

Kako se kroz djetinjstvo usvajaju životne navike i stavovi, tako je posebno nužno u tom životnom razdoblju obratiti veliku pozornost na usvajanje zdrave životne navike u smislu trajne i kontinuirane tjelesne aktivnosti.

Autor slike: Erste Plava liga

Na usvajanje navike redovite tjelesne aktivnosti u djetinjstvu utječe niz čimbenika: genetsko određenje, osobnost djeteta, obilježja socijalnih sredina u kojima se dijete kreće, navike u obitelji, socijalni čimbenici, kulturološka pozadina sredine u kojoj dijete odrasta i sl. Dakle, postoje čimbenici na koje možemo utjecati a obitelj i škola sredine su kroz koje imamo veliku mogućnost utjecaja i dužni smo iskoristiti tu priliku.

Vrijeme provedeno u školi ujedno je i razdoblje usvajanja navika, ponašanja i obrazaca funkcioniranja u svakodnevici. Kroz ovo razdoblje imamo mogućnost oblikovanja i stvaranja pozitivnih zdravstvenih navika i pozitivnog zdravstvenog ponašanja.

Pozitivnim zdravstvenim ponašanjem preveniramo i moguća rizična ponašanja. To je ulog za budućnost i učinci koje ostvarujemo dugotrajni su i izuzetno važni. To je ujedno i razdoblje kroz koje imamo veliku motivaciju preispitati sebe i svoje zdravstvene navike te prilika da kroz nastojanje da učinimo dobro djeci, učinimo nešto dobro i za sebe.

Ana Puljak, dr.med., spec.javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja
Hrvoje Radašević, prof.kinez., koordinator poslova zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti
Služba za Javno zdravstvo
Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”