Natrag

60minKRENI

2.6.2021.

Rezultati istraživanja „Europske inicijative praćenja debljine u djece“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je rezultate istraživanja „Europske inicijative praćenja debljine u djece“ koje je provedeno nad hrvatskim učenicima drugih i trećih razreda. Rezultati istraživanja problematiziraju navike djece i obitelji vezane uz zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost te su dodatni pokazatelj negativnog trenda porasta debljine među djecom.
Istraživanje je potvrdilo pretpostavku o sjedilačkim navikama školaraca i nedostatku tjelesne aktivnosti. Stručnjaci tvrde da je „povećanje dostupnosti računala, mobitela, tablet računala i drugih elektroničkih uređaja dovelo do toga da 79,8% djece provodi 1 do 2 sata gledajući televiziju ili za računalom a vikendom se taj postotak povećava na čak 87,4 %. Djeca imaju sve manju naviku provođenja slobodnog vremena igrajući se na otvorenom pa vikendom samo 1,5 % djece tako provodi svoje vrijeme.
Uzmemo li u obzir gore navedene podatke i prehrambene navike djece, pretjerano konzumiranje brze hrane, visokokaloričnih grickalica i sokova s dodanim šećerom, ne začuđuje činjenica kako „prema antropometrijskim mjerenjima u RH-u, svako treće dijete, odnosno njih 34,9%, u dobi od 8 i 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.“ Ovaj postotak hrvatske školarce smješta u sami vrh europskih zemalja s najvećim brojem djece s prekomjernom težinom ili debljinom.
Prekomjerna tjelesna težina i debljina faktor su rizika za razvijanje brojnih zdravstvenih problema- od povišenog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema, problema s disanjem, dijabetesa, hormonalnih poremećaja do bolesti koštano-mišićnog sustava i dr.

Stručnjaci su složni u mišljenju kako je redovna tjelesna aktivnost izuzetno važan korak u prevenciji debljine i zato želimo aludirati na sve roditelje, nastavnike, trenere te sve uključene na djelovanje u poticanju djece na bavljenje sportom i rekreacijom.

Tjelesna aktivnost u bilo kojem obliku, kroz igru, šetnju, nastavu tjelesne i zdravstvene kulture ali naročito sportske programe pod stručnim nadzorom ključna je u prevenciji debljine a odvajanje 60 minuta za tjelovježbu svaki dan nužno je kako bismo promijenili ove alarmantne podatke!