Svi ambasadori

Matea Parlov Koštro

O Matei

Matea Parlov Koštro europska je doprvakinja u maratonu i najuspješnija hrvatska dugoprugašica svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. zauzela je 21. mjesto u maratonu, a na Europskom prvenstvo u Münchenu 2022. osvojila je srebrnu medalju, što je prva i za sada jedina medalja u trkačkim disciplinama na velikim natjecanjima za neku hrvatsku atletičarku u povijesti. Pobjedom na maratonu u Hannoveru osigurala je u ožujku 2023. nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Matea se u karijeri natjecala u čak 13 atletskih disciplina, 12 puta je bila prvakinja Hrvatske na 1500, 3000, 5000, 10.000 metara i u polumaratonu, a hrvatske rekorde postavljala je na 2000 metara zapreke, 3000 metara te na 10 kilometara.

Matea o svojem prvom iskustvu u atletici:

Moja prva utrka je bila upravo na jednom ovakvom školskom natjecanju gdje sam trčala 600 metara kako bih zaslužila slobodan dan od škole. Završila sam utrku na trećem mjestu iako nisam odradila ni jedan trkački trening i trčala sam u rukometnim tenisicama. U cilju me je dočekala jedna trenerica koja me nagovorila da se okušam na atletskim treninzima. Tako sam i napravila i sad to vidim kao jednu od najboljih odluka u životu.

Zašto bi preporučila mladima da se bave sportom:

Sport te uči disciplini, organiziranosti, skromnosti, poštivanju drugih ljudi, kao i tome da iza uloženog truda slijedi nagrada.